Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten beräknas cirka 500 fall av lungcancer per år i Sverige vara kopplade till radonexponering. De flesta är rökare.
Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt när grundämnet uran bryts ner i marken. Det är ett vanligt förekommande ämne i jordskorpan och kan ta sig in i byggnader genom sprickor i husgrunden, vattenbrunnar och vissa byggmaterial. Radon är i sig inte farligt i små mängder, men när gasen bryts ner i luften bildas så kallade radondöttrar – radioaktiva partiklar som fastnar i våra lungor när vi andas in dem.
Mätning enda sättet att få klarhet
Eftersom radongas är både osynlig och luktfri, går den inte att upptäcka utan att mäta. Mätningen är enkel och kan göras genom att placera ut radondosor eller radoninstrument. Mätning rekommenderas främst under vinterhalvåret, när vi ofta har mindre ventilation och radonhalterna tenderar att vara som högst.
Maximalt 200 becquerel per kubikmeter luft
Om en radonmätning visar att nivåerna överstiger 200 becquerel per kubikmeter luft – vilket är den gräns som Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man inte överskrider – finns det flera åtgärder att vidta. De vanligaste lösningarna inkluderar förbättrad ventilation, tätning av sprickor i husgrunden och i svårare fall installation av en så kallad radonsug eller radonbrunn.
Mer information finns på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.