AnnonsElectrolux Professional AB

6 tips för framtidssäkrad elbilsladdning i er brf

30 mar 2022

Försäljningen av elbilar ökar snabbt och prognosen är att det kommer finnas 2,5 miljoner laddbara elfordon i Sverige 2030. I en snar framtid är tillgången till elbilsladdning i bostaden lika självklart som bredband. När ni i styrelsen börjar fundera på att installera elbilsladdning i er bostadsrättsförening finns det några saker att fundera på:

Några frågor som vi ser är viktiga att tänka på:

Framtidssäkrat – vad innebär det?
Ni behöver välja en lösning som ni kan växa med när behovet successivt ökar. Tänk att den ska fungera lika bra om 15 år som idag.

Hur många platser ska vi börja med? Istället för att börja i liten skala, se till att ni istället förbereder för alla platser eller åtminstone hälften av dem så kan ni sedan välja att starta upp dem successivt efter behov.

Ska vi välja 1-fas och 3-fas? Många tänker att 3-fas är framtidssäkrat och det stämmer att de flesta bilar kommer kunna ladda på 3-fas 16A (11 kW) i framtiden. Men det är körmönstet som avgör behovet av effekt. Det viktigaste är att infrastrukturen är bra förberedd och att kablaget är rätt framdraget så att det inte blir underdimensionerat.

Vad är fördelen med semiautomatiska jordfelsbrytare? Har ni ett fåtal som laddar gör det inte så mycket att manuellt behöva återställa en jordfelsbrytare. Men har ni däremot 30 st eller fler som behöver återställas, kan ni räkna med näst intill en heltidstjänst på att återställa de utslagna brytarna.

Vad är skillnaden mellan trådbundet och WiFi? WiFi är mer instabilt vid sändning av information mellan laddstationer. Det är även större risk att dessa går ned och kommer påverka själva upplevelse av laddning för de boende. Är dessutom lastbalanseringen endast via molnet och WiFi innebär det en ännu osäkrare lösning.

OCPP – vad är det och varför är det viktigt?
Din leverantör måste erbjuda full OCPP – Open Charge Point Protocol. Då kan du fritt byta leverantör om ni inte är nöjda eller råkar ut för omotiverade prishöjningar eller annat.

Ladda ned tipslistan
I tipslistan får du mer kontroll över vad du ska tänka på vad gäller fastigheten, Elnät, elkostnader, hårdvara, kostnader för boende och administration.

Lycka till med din investering!

LADDA NED tipslistan här!

Vill du veta mer så läs mer i bloggen!

Föregående artikel Stor osäkerhet på it-säkerhet bland föreningar
Nästa artikel Orolig för högre räntor? Här är experternas tips

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här