AnnonsElectrolux Professional AB

Cybercrime – Ett samhällshot

7 okt 2024

För varje dag som går publiceras nya och alltmer avancerade cyberattacker. Snart sagt alla företag och organisationer har haft attacker från cyberkriminella och många vet inte ens om det. I en värld som uppmålas mer och mer som ett pågående Armageddon undrar man om det ens finns möjligheter att skydda sig och sin verksamhet.

−Var sunt misstänksam och håll en god cyberhygien, rekommenderar kriminalkommissarie Jan Olsson som har arbetat som polis i 30 år och numera som expert inom bedrägerier (NOA) på nationellt IT-brottscentrum.

Hur vanligt är det att föreningar drabbas av cyberattacker?

−Det är lika vanligt som att andra företag, enskilda personer, samfälligheter, organisationer, allmänhet och ”övriga” drabbas eftersom cyberattacker är automatiserade och inte bryr sig om vilken typ av organisation de attackerar. Det är snarare en tidsfråga innan du drabbas av en cyberattack.

Vad gör man enklast för att skydda sig om man råkar ut för det här?

− Finns det möjligheter att skydda sig och sin verksamhet? Svaret är att det är enkelt att minska riskerna för ett angrepp rejält och skademinimera vid fullbordad attack avsevärt, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie. Jan har erhållit en rad utmärkelse varav den senaste var ”Årets Säkerhetsprofil 2022”. Foto: privat.

−Man ska se till att alla programvaror är uppdaterade, att det finns antivirusprogram och ta backuper så du kan fortsätta din verksamhet. En god cyberhygien är viktigt och vad jag menar med det är att se till att ha komplicerade lösenord och var säker på vad en bifogad länk kommer ifrån – om man är osäker kan man alltid motringa.

Jan menar att man ska arbeta utifrån enkla lösningar så länge det är möjligt och undvika en alltför teknisk nivå för då slutar folk att lyssna eftersom de inte förstår, håll dig till enkla lågt hängande frukter, det är dem man ska plocka.

Du nämner sunt misstänksam, hur ska man agera då?

−Var alltid sunt misstänksam. Du ska inte klicka på länkar du är osäker över. Ibland kan man också dra musen över avsändarmejlen och ser att den kanske går till en annan adress österut som man inte känner till. Ser länkarna annorlunda ut den här gången? Vill de något de inte brukar vilja, handlar om att de vill ha mina lösenord, kortuppgifter, inloggningsuppgifter, betala en faktura, göra en transaktion? Då måste en varningsklocka ringa.

Har de här bedrägerierna ökat under åren?

−Ja mycket, övergången har varit massiv från traditionella bedrägerier där man knackade på dörren till att man aldrig träffar dem man lurar utan skickar digitala bluffmejl i stället – det har ökat kraftfullt. Sedan har anmälningsbenägenheten sjunkit fruktansvärt mycket i och med att ”man såg att det var ett bluffmejl och varför ska jag anmäla det?” De som däremot har drabbats av förluster – den andelen ökar hela tiden och de anmäler också.

Du är en av föreläsarna under stora Styrelsedagen den 28 november 2024. Vad ska du föreläsa om?

−Vad konsekvenserna är av cyberbrottsligheten, vilka som ligger bakom, vad polisen och andra aktörer gör och vad som närmar sig med stormsteg gällande nya Modus Operandi är några av de saker jag tänker föreläsa om, vi ses då.

Föregående artikel Framtidssäkra föreningen redan idag
Nästa artikel Skicka, signera och spåra dina avtal digitalt – förenkla brf:ens arbete

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här