Med solens strålar kommer fler möjligheter till balkonghäng och grillkvällar. Men detta kan också leda till bekymmer för både fastighetsägare och styrelser i bostadsrättsföreningar. Tvister kan uppstå när boende känner sig störda av sina grannar. Här följer vad som gäller för rökning och grillning på balkongen.
Rökning på balkongen kan vara en källa till irritation och tvister. En miljödomstol avgjorde en dom där en boende ville få grannens rökning på balkongen reglerad. Domstolen slog fast att rökning på balkongen inte är en så pass allvarlig störning att det kan förbjudas. Boende i flerbostadshus måste tåla vissa störningar från grannarna. Domstolen konstaterade dock att tobaksrök kan utgöra en olägenhet för människors hälsa om den regelbundet tränger in i bostaden. Men om störningen kan undvikas genom att stänga fönster och dörrar, är den inte tillräckligt allvarlig för att förbjudas.
Sammanfattning:
- Rökning på balkongen är i regel tillåtet.
- Om tobaksröken tränger in i bostaden och är en hälsorisk kan det i vissa fall anses vara en olägenhet.
- Det är svårt att få till ett förbud mot rökning på balkonger.
Grillning på balkongen medför både brandfara och röklukt som kan störa grannar. Det finns dock inget generellt lagförbud mot att grilla på balkongen. Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har rätt att sätta upp egna regler för vad som gäller. Det kan till exempel vara förbjudet att använda kol- eller gasolgrill, medan elgrill kan vara tillåtet.
Sammanfattning:
- Grillning på balkongen är inte generellt förbjudet enligt lag.
- Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kan införa egna regler, t.ex. tillåta endast elgrillar.
- Hänvisning till en gemensam grillplats kan vara en bra lösning.
Sammanfattningsvis är det viktigt att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar informerar de boende om vilka regler som gäller och uppmuntrar till samarbete för att skapa en trevlig och säker boendemiljö.