AnnonsElectrolux Professional AB

Få solceller i norra Sverige – men potenialen finns för brf:er

8 mar 2022

Även bostadsrättsföreningar i norra Sverige kan dra nytta av solceller. Det visar ett forskningsprojekt från RISE. För solel passar också på platser med få soltimmar, och snö spelar här en oväntad roll.

Problemet är att det har saknats kunskap och erfarenhet på hur solenergi ska kunna utnyttjas effektivt i nordliga förhållanden. Solenergi har växt snabbt de senaste åren i Sverige men endast 10 procent av anläggningarna är koncentrerade till zon 1 och 2. De innefattar länen Norrbotten, Västerbottens, Jämtland, Västernorrlands, delar av Dalarna, Gävleborg och Västerbotten.

Forskningsinstitutet har därför nu tagit fram en handbok på ämnet. Syftet är att öka intresset för att använda solenergi ibland annat inom bostadssektorn. Bland annat gör den relativt låga solhöjden gör att det behövs andra lutningar på solpanelerna för att optimera energiproduktionen.

Men vad har snö med solenergi att göra? Jo ljuset från snön på marken reflekterar soljuset och bidrar till ytterligare effektivitet.

”Genom att använda dubbelsidiga moduler kan vi även fånga upp solljus på modulens fram- och baksida och därmed bättre utnyttja reflekterat solljus jämfört med konventionella enkelsida moduler, och på det viset öka produktionen”, skriver projektledare Malou Petersson i en kommentar.

Men även kylan ökar effektiviteten hos främst kiselbaserade solceller. Något som märks på våren i norra Sveriges, som är relativt kall i förhållande till instrålningen. Vid 25 graders kallare temperatur ökar produktionen med 10 procent.

För bostadsrättsföreningar i norr kan det alltså vara en idé att fundera på solenergi, men samtidigt är det viktigt att se till de specifika förutsättningarna och anpassa sig efter det.

Föregående artikel För dyrt att säga upp bundna bolån i förtid menar FI
Nästa artikel Vad varje bostadsrättsförening bör veta om plåttak

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här