AnnonsElectrolux Professional AB

Ljuspunkten och Ljusglimten – en förväxlingstragedi

10 jun 2024

Ursprungligen tänkt som en stor förening, men när Riksbyggens interimsstyrelse delade upp bygget i två föreningar var det inte så noga hur kostnaderrna fördelades. Foto:Dagmar Forne

Brf Ljusglimten, ett 55+boende med två hus, alltsedan husen byggdes betalat både sophämtning och vatten och avloppsavgifter för grannföreningen Ljuspunkten som består av tre hus. Ljuspunkten, där det bor en del yngre hushåll, många med barn har en betydligt högre förbrukning.

 Riksbyggen projekterade husen som stod färdiga 2017 respektive 2018 var tanken förmodligen att skapa en stor förening med fem hus. Senare i processen beslutades att två av husen skulle ingå i Riksbyggens Bonumkoncept som riktar sig till äldre och två föreningar bildades.

Men vilka beslut som fattades, hur besluten motiverades, vilka avtal som slöts och när detta skedde är höljt i dunkel.

Byggnadskonsulten Lars Ottosson som båda föreningarna anlitar för att få hjälp att hantera en rad problem som Riksbyggen orsakat, anser att föreningarna har rätt till all dokumentation kring fastigheterna, varje avtal och varje beslut.

– Utan tillgång till avtalen går det inte att spåra vad som hänt, säger han.

Förväxlingen mellan de båda föreningarna upptäcktes tidigt i våras i samband med en felanmälan om en vattenläcka.

Lars Ottosson menar att det bara finns en rimlig förklaring:

– Det var samma interimsstyrelse för bägge föreningarna och den styrelsen saknade det rätta engagemanget att föra föreningarnas talan och att driva bygget. De slarvade när de ingick avtal med Göteborgs Kretslopp och Vatten. Tyvärr har föreningarna inte fått tillgång till avtalen.

Riksbyggen säger nu att de håller på att utreda kostnadsfördelningen mellan de bägge föreningarna. Det bör röra sig om ett betydande belopp som Ljusglimten betalat för Ljuspunktens räkning. Frågan är hur Ljusglimten ska kompenseras och av vem?

– Det är solklart att Riksbyggen ska stå för den kostnaden. Det är ju Riksbyggen som har slarvat, säger Lars Ottosson.

Han framhåller att han företräder bägge föreningarna, och att föreningarna driver alla frågor gemensamt.

– Vi går inte med på att föreningarna ska ställas mot varandra, säger han.

 Att Ljuspunkten ska kompensera Ljusglimten ser han därför som uteslutet.

Miljöhuset står delvis på gatumark. Foto: Dagmar Forne

En annan olöst fråga är att ett hörn av föreningarnas gemensamma miljöhus ligger på allmän gatumark. Riksbyggen har nyligen meddelat föreningarna att Göteborgs stad anser att placeringen erfordrar ett nytt bygglov, men detta kräver en ny lantmäteriförrättning, vilket Riksbyggen ännu inte meddelat att de bekostar, och här väntar föreningarna på svar och handläggning.

Nu har brf Ljusglimten och brf Ljuspunkten tröttnat på Riksbyggens agerande som de anser extremt nonchalant. Lars Ottosson avslöjar att föreningarna nu överväger att framställa en offentlig stämningsansökan.

– ­Det verkar som det krävs för att få fart på Riksbyggen.

Föregående artikel Allt fler brf:er hamnar hos Kronofogden
Nästa artikel Bostadsrättshavare får behålla handdukstork 
- trots stämmobeslut om förbud

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här