AnnonsElectrolux Professional AB

En av fem svenskar funderar på att flytta på grund av gängkriminalitet

25 jun 2024

En ny Sifo-undersökning utförd av Verian för Fastighetsbyrån har kartlagt vilka kriterier som är viktigast för svenskar mellan 18 och 84 år när de väljer bostadsområden. Undersökningen visar att säkerhet och trygghet är det absolut viktigaste kriteriet. På andra plats kommer närhet till natur och grönområden, följt av tillgång till den typ av bostad som de önskar.

En ny Sifoundersökning avslöjar att nio procent av svenskarna är oroliga för att de själva eller någon i deras familj ska utsättas för våld kopplat till gängkriminalitet i deras bostadsområde.

Resultaten avslöjar även att 9 procent av svenskarna är oroliga för att de själva eller någon i deras familj ska utsättas för våld kopplat till gängkriminalitet i deras bostadsområde. Lika många, 9 procent, vill flytta på grund av otrygghet relaterad till våld och gängkriminalitet. Dessutom har 19 procent, motsvarande cirka 1,5 miljoner vuxna svenskar, övervägt att flytta av samma anledning. Bland de som vill flytta på grund av otrygghet uppger en majoritet att det inte är möjligt, främst av ekonomiska skäl.

  • Våra mäklare runt om i landet märker av att våld och gängkriminalitet påverkar olika bostadsområden på olika sätt. Vissa utsatta områden minskar i attraktivitet medan andra orter, som ses som säkra och trygga, blir mer intressanta. Tyvärr är ju den här påverkan på bostadsmarknaden och flyttströmmar något som förvärrar segregationen och grundproblematiken, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Män i åldern 18-29 år känner sig mest otrygga, där 19 procent vill flytta på grund av otrygghet och 22 procent upplever att de blivit mindre trygga de senaste två åren. Män är generellt mer oroliga än kvinnor för att de själva eller någon i familjen ska utsättas för våld kopplat till gängkriminalitet (12 procent) och funderar i högre utsträckning på att flytta av den anledningen (25 procent).

  • Det här är naturligtvis ett stort samhällsproblem som kräver en kraftsamling från många olika håll. När det gäller bostadsområden behöver vi jobba långsiktigt med en aktiv stadsplanering och ett bostadsbyggande som ger bra förutsättningar för trygghet. På kort sikt krävs samverkan från många olika parter och det finns intressanta exempel där fastighetsägare tillsammans med andra aktörer bidrar till positiv utveckling i olika områden, säger Johan Engström.
  • Sedan skulle vi behöva en blocköverskridande reform som tar ett helhetsgrepp om bostadspolitiken. Politikerna har lämnat walk over i de här frågorna för länge. Reformen behöver omfatta bostadsbyggande, rörlighet, finansiella regler och även hur vi motverkar ökad otrygghet och ett allt större utanförskap och hemlöshet, fortsätter Johan Engström.

 

Föregående artikel Proptechbyrån avsnitt 4: ”Börja spara data som ett första steg”
Nästa artikel Bostadsrättsinnehavare hyrde ut bostaden – hyresgästen betalade inte hyran

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här