Vad önskar sig ungdomar kring sitt framtida boende? Strategibyrå Quattroporte har ställt frågan till ungdomar i gymnasieåldern runt om i Sverige varje år sedan början på 00-talet. Svaren idag både överraskar och oroar.
På frågan om vad som är allra viktigast för ungdomarna och deras framtida boende tvekar inte Peter Majanen, vd på Quattroporte, en sekund.
– Säkerhet och trygghet. Det står ut allra mest. Ungdomar känner behov av att bo i ett område där man inte behöver vara otrygg. Det kan innebära olika saker, allt ifrån att det finns gott om poliser eller vaktpersonal eller att det finns bra säkerhetssystem. Men det är ännu bättre om det finns någon slagsgemenskap där man bor, att man känner varandra och har ett ansvar för boendet tillsammans, menar han.
Orsakerna till detta är säkert flera, men han menar att det har piskats upp en känsla av osäkerhet i hela samhället. Den trenden har pågått under hela 2000-talet. För 20 år sedan var trygghet knappt ens en fråga.
– Den framtida utmaningen blir att skapa trygga och säkraområden utan att göra dem hermetiskt tillslutna och segregerade, säger han.
Intervjuerna visar också på att det finns en allt större acceptans att bo lite utanför städerna och citykärnan. Att bo en halvtimme utanför stan funkar. Ungdomarna är
intresserade av att bo lite större än tidigare och ha möjlighet att göra fler saker i hemmet. Dock kan man tänka sig pruta ner på är köket som kan vara mindre, för man gillar
inte att laga mat.
– Det får gärna vara en fin bostad, ett ”premiumboende”, något man kan ta bilder på och lägga ut på INSTA gram. Gärna klassisk arkitektur, tänk Stenstaden i centrala Stockholm, säger Peter Majanen.
Men hur är det med kollektivtanken frågar jag, något som man ju traditionellt förknippar med den yngre generationen.
– Vi såg en stark uppgång i intresset för kollektiva boendeformer innan Covid. Nu har intresset svalnat rejält.
Liksom intresset för det ”gröna tänket”. Det både vi och andra ser är ju att generation Z är den mest materialistiska generationen som vi någonsin har sett. Det hållbara kan verka vara betydelsefullt vid en första anblick, menar han, men gräver man djupare så är det lägre prioriterat än vad det generellt är bland dagens 40 – 50 åringar. Ett betydligt mindre fokus på hållbarhet och grönt tänk än för 10 – 15 år sedan.
– Många retar sig på Greta Thunberg, tycker att hon har saboterat deras uppväxt, säger han. Men ungdomarna vill å andra sidan inte hamna i samma skuldfälla som sina föräldrar, de vill låna mindre. Något som kanske inte helt går i linje med drömmarna om ett tjusigt boende.
Att det gröna tänket ligger en bit ner på listan konfirmeras också att många ungdomar vill ha tillgång till en egen bil och ha plats för den intill sitt boende. Ytterligare en stor
skillnad jämfört med 80- och 90-talisterna som inte alls var intresserade av att ha en bil.
– Det här är en generation som vill shoppa mer än alla andra, menar han. Det vi äldre inte riktigt fattat är att det anarkistiska, upproriska beteendet idag inte är att vara grön, utan att konsumera. Precis som vanligt går den unga generationen på tvärs emot förväntningarna från de äldre generationerna.
– Mitt budskap till byggbolag och bostadsutvecklare, baserat på data, är att bygga större. Små och trånga bostäder gör att ungdomarna vill konsumera mer, resa mer, vilket
kanske inte är det rätta med tanke på de utmaningar vi står inför. Den mesta oron finns faktiskt kring att få tag i en bostad, annars är man inte så oroad för framtiden, avslutar
Peter Majanen.