Solceller – en lysande affär?

9 feb 2024

Solcellsanläggningar har varit stekheta de senaste åren. Rekordpriser på el drev upp såväl efterfrågan som priser. Leverantörerna lovade korta återbetalningstider, ibland bara några få år. Nu har vi en delvis annan prisbild på el och frågan är om solcellerna är den lysande affär som branschen utmålar. Nelson Sommerfeldt som forskar kring solenergi och energisystem vid KTH i Stockholm menar att det är dags att nyansera bilden av solceller som en ”pengamaskin”.

– Man måste komma ifrån påståendet om att solceller är så billiga att alla ska ha det – det tycker inte jag, säger Nelson Sommerfeldt som forskar kring solenergi och energisystem vid KTH i Stockholm. Foto: Privat

I grunden är det solceller på tak en bra idé, menar han, men det handlar om att ta de rätta besluten och tänka långsiktigt.

– Det har varit några vilda år men nu har vi återvänt mer av ett normalläge. Även om priserna fortfarande är högre än 2019/20. Kalkylen på en rätt utformad och rätt placerad anläggning ser fortfarande bra ut, men sällan så bra som den utmålas av leverantörerna. Idag får man räkna med en återbetalningstid på 10 – 12 år.

För några år sedan tog han fram en modell för hur man kan utvärdera lönsamheten för en solcellsinvestering. Den används fortfarande, finns på Karlstad Energis hemsida, men blev inte så flitigt använd eftersom den utgick från diskonterade värden, dvs det verkliga värdet av framtida intäkterna.

– De flesta potentiella köparna vill ha en jämförelse mellan investeringskostnader och det intjänade beloppet de närmaste 20 – 30 åren, då ser det oftast väldigt bra ut, säger han. En modell som säljarna gärna använder sig av också. Men med det verkliga diskonterade värdet blir intjäning kanske bara hälften så stor, rent av en tredjedel. Kanske en avkastning på satsat kapital på sex – sju procent.

Det är många saker att tänka på när man funderar på att investera i en solcellsanläggning till sin bostadsrättsförening. Och även om man ska göra det överhuvudtaget. Hur pass bra är era tak, hur pass komplicerat är det att få anläggningen installerad?

– Man måste komma ifrån påståendet om att solceller är så billiga att alla ska ha det – det tycker inte jag, menar han.

Det krävs planering och du måste ha ett tak som riktas mest mot söder. Ett tak i väst producerar minst 20 procent mindre el än ett i söderläge, vilket slår hårt mot den ekonomiska resultatet. Har man flera byggnader bör man satsa på den som använder mest el. Nelson Sommerfeldt bor själv i en brf som installerade solceller 2020. De fokuserade byggnaden där de hade sin tvättstuga som dessutom hade ett lämpligt tak.

Nelson Sommerfeldt menar att man ska vara försiktig vid valet av leverantör och entreprenör. Det finns många som inte är riktigt seriösa. Även större aktörer tenderar till att överskatta energiproduktionen. Foto: AdobeStock

Han föreslår att man börjar med att ta fram ett underlag. Gör lite research på egen hand och använd dig gärna av en kommunal energirådgivare. Se det som en långsiktig investering, är detta något som passar oss de närmaste 20 – 30 åren?

– Var försiktig vid valet av leverantör och entreprenör, understryker han. Det finns många som inte är riktigt seriösa. Även större aktörer tenderar till att överskatta energiproduktionen. I hans förening överskattades den med 10 procent av leverantören. Många vill också sälja så mycket som möjligt och föreslår solceller på hela tak, t.o.m. de som är riktade norrut. Men solel från sådana tak är olönsamma och skapar mer koldioxidutsläpp än motsvarande köpt el.

– Så nöj dig inte med leverantörens bild, skaffa dig ett eget beslutsunderlag. Och som sagt, var noga i val av entreprenör. Bristfälliga installationer kan innebära brandrisker och sämre prestanda. Glöm heller inte att få i gång ett bra övervakningssystem för att få ut data för optimal drift.

På frågan om det är ekonomiskt motiverat att även investera i batterier är hans svar nja, förmodligen inte. Det är högst osäkert just nu och om det bara handlar om egenkonsumtion ser ekonomin inte bra ut.

Eftersom Nelson Sommerfeldt är forskare så frågar jag honom om det är något nytt revolutionerande på gång in solcellstekniken. Han anser att dagens teknik börjar nå sin topp, det som kommer nu är solceller med flera lager som kan fånga upp mer energi per ytenhet. Men det handlar inte om ny teknik utan mer om att redan befintliga lösningar börjar bli möjliga att massproducera till en lägre kostnad.

Idag bidrar solcellerna med drygt en procent av elproduktionen i Sverige, han tror att med dagens utveckling kanske vi kan nå upptill 5 – 7 procent inom en 10-års period, eller rent av kortare. Då kan det bli mer intressant med batterier, dels är de helt säkert betydligt billigare än idag och i takt med många fler producerar solel kommer priserna på en vacker majdag antagligen att vara väldigt låga, som vi idag ser inom vindkraften.

Han säger att han blivit mer kritisk på senare år men att solceller i grunden är bra och ska upp på alla tak som passar för det. Men det är en långsiktig investering, Nelson Sommerfeldt som är från USA sammanfattar sin filosofi kring solceller med att ”this is not a get rich quick fix, you´re in this for the long haul”.

Föregående artikel Ditt ansvar när du hyr ut i andra hand
Nästa artikel Hela lägenheten är ett svartbygge

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här