
Förra veckan undrade Borätt Forum om bostadsrättsföreningarna köper in förvaltning eller om de föredrar att göra det mesta själva. Förvånar svaren? Döm själva!
En snabb genomgång av svaren visar att drygt hälften uppger att de förvaltar sina fastigheter själva. Det är en viss övervikt för mindre föreningar med 3-50 lägenheter som självförvaltar. Endast en riktigt stor förening med över 200 lägenheter uppger att de sköter allt eller det mesta själva. I de fallet har man en anställd fastighetsskötare.
En vanlig modell är att föreningen lägger ut ekonomin, men sköter resten själva. Ett argument för självförvaltning är att inköpta tjänster börjar bli väl dyra. ”Att höja avgiften är ingen framkomlig väg, då vi redan har en hög avgift” skriver en ordförande.
Kostnadskontroll
En förening framhåller att bra kontroll på behov av renoveringar och kostnader är en stor fördel med självförvaltning.
En förening uppger att de visserligen sköter det mesta själva, men att de tar hjälp av Fastighetsägarna med besiktning före och efter medlemmars renovering, och att de anlitar ett städbolag för trappstädning.
En förening har svarat att styrelsen uppbär arvode för att sköta den tekniska förvaltningen, årsredovisningar, budget, underhållsplaner med mera.
Medelstor förening svarar ”Tack vare ett stort antal pensionärer och en fantastisk fastighetsskötare klarar vi av det”.
Mindre än hälften av de svarande föreningarna uppger att de läggar ut all förvaltning externt. En förening kommenterar ” Det är otroligt viktigt att allt blir rätt i en förening, speciellt när det kommer till ekonomi, pantsättning med mera.”
En annan förening framhåller vikten av att skriva avtal som fungerar. ” Allt som ligger utanför avtalet, stort som smått, kostar”.