AnnonsElectrolux Professional AB

Bygglovsbråk om studentboenden

13 dec 2023

Fastighetsbolaget Bostjärnan har fått bygglov för smålägenheter i markplan trots att takhöjden ligger under Boverkets norm.

Går det att skapa fler bostäder om man tänjer lite på Boverkets regler? Byggnadsnämnden i Västerås ger fastighetsbolaget Bostjärnan bygglov för att konvertera markvåningar till bostäder med en takhöjd på 220 centimeter.

Det kan bli 200 nya lägenheter i en stad som lider stor brist på studentlägenheter. Men tjänstemännen i förvaltningen säger bestämt nej och hänvisar till Boverkets krav på minst 240 centimeters takhöjd. Dessutom skulle tillgängligheten brista i en del av lägenheterna.

Diskussionerna som har pågått i flera år, gäller flera 1940-talsfastigheter i stadsdelen Gideonsberg.

– Vi tycker att det är klokt att använda byggnaderna i ett hållbarhetsperspektiv. Det går åt minimalt med byggmaterial för att om­vandla de här husen till bo­ende för fler, säger Thomas Karlsson (S), ordförande i Byggnadsnämnden till Västmanlands läns tidning, VLT.

Förra sommaren skev Bostjärnan en debattartikel tillsammans med Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

”Fastighetsföretaget Bostjärnan skulle med enkelhet redan nu kunna iordningsställa 250 studentlägenheter, i markplan, om bara Byggnadsnämnden kunde göra mer flexibla bedömningar av bygglovsansökan. Takhöjden för de tänkta lägenheterna möter inte de normer som finns i Boverkets bygg- och konstruktionsregler (BBR). Reglerna säger att godkänd takhöjd är 240 cm. I dessa hus är höjden 220.

I flera andra kommuner i Sverige görs likvärdiga undantag, men inte i Västerås.”

Håkan Andreasson, vd för Bostjärnan är glad och anser att beslutet är förståndigt.
– Vi kan inte bygga mer hållbart än vad vi ska göra nu, säger han till VLT.

 

Föregående artikel Svartbyggd bostadsrätt underkänns av Danderyds kommun
Nästa artikel Skillnaden mellan garage och parkeringsplats

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här