AnnonsElectrolux Professional AB

De vill dämpa konflikterna i huset

9 apr 2022

 

En skräckslagen gammal dam ropar på hjälp om natten. Paret på fjärde våningen har vilda fester och någon fyller sin lägenhet med skräp. Styrelsen sätts på hårda prov när konfliktnivån i huset stiger. Då kan en neutral part, som gjuter olja på vågorna, behövas.

 

Göteborgsföretaget Grannfrid har specialiserat sig på att hjälpa bostadsrättsföreningar och hyresvärdar med konfliktlösning och att skapa bättre förutsättningar för människor med olika problem att klara sin vardag och leva i harmoni med sina grannar.

Företaget, som startades i somras, drivs av socionomerna Sandra Mellgård Davis och Jonas Halvarsson. De har båda lång erfarenhet av att ha arbetat med boendesociala frågor på HSB Göteborg.

En stor del av deras arbete gå ut på att hantera störningar. Alltifrån högljudda bråk, lekande barn, fester eller folk som har tv:n på för högt.

Medling kan behövas

En styrelse i en bostadsrättsförening har ansvar för att utreda störningsanmälningar, men en styrelse har begränsat med tid, kunnande och resurser att förstå och hitta lösningar.

Dessutom är de ju grannar med de människor som är berörda.

– Vårt jobb är att träda in som en oberoende part och utreda. Vi gör hembesök och lyssnar in vad de olika parterna har att säga och förklarar vad som kan anses vara en störning.  Ofta kan det bli bra redan där. Men ibland är det svårare. Ord står mot ord. Det kan behövas medling, ibland går det bra att ordna ett möte mellan parterna och diskutera lösningar. Men ifall konflikten är mycket infekterad är det bättre att man talar med parterna var för sig och försöka få dem att komma överens om sätt att samexistera i fastigheten trots konflikten, säger Jonas Halvarsson.

Rätt hjälp

Han betonar att störningar ibland kan bottna någon form av missbruk eller psykisk ohälsa.

– Beroende på bakomliggande faktorer försöker vi hitta rätt resurser för att hjälpa den som stör eller har andra problem.

Den gamla damen som ropar på hjälp kanske behöver hemtjänstbesök på natten för att känna sig tryggare och hennes medicinering kan behöva justeras. Hushållet där det förekommer högljudda bråk kanske behöver hjälp med att komma i kontakt med kommunens familjerådgivning.

Den som ligger efter med hyra eller avgifter kan få hjälp att lösa sina ekonomiska problem genom budgetsanering, skuldrådgivning eller socialtjänst. I särskilt ömmande fall kan de få styrelsen att gå med på en avbetalningsplan.

Samlarsyndrom inte ovanligt

Ett inte ovanligt problem är boende med patologiskt samlande som fyller lägenheten med allsköns bråte. Det påverkar grannarna eftersom det både kan lukta och dra till sig skadedjur. I värsta fall kan sådana ärenden gå vidare till tvångsförsäljning och vräkning.

– Patologiskt samlande, även kallat samlarsyndrom, är en psykiatrisk diagnos. Det krävs att man bygger förtroende för att få till en långsiktig förändring. Den som samlar behöver hjälp med sanering och någon typ av uppföljande boendestöd.

Ofta upptäcks samlarbeteendet i samband med renovering. När en lägenhet är belamrad kan inte hantverkarna komma in och projektet fördröjs och fördyras. I samarbete med styrelsen och entreprenören är tanken att Grannfrid ska kunna förbygga problemen genom att informera och hjälpa de boende där problem uppdagats, så att lägenheter kan göras tillgängliga när hantverkarna behöver komma in.

– Vi arbetar för att människor i möjligaste mån ska kunna bo kvar, säger Sandra Mellgård Davis.

 

Föregående artikel Intresset för laddstolpar ökar – så ska föreningen tänka
Nästa artikel Fem snabba med Aron Schoug Öhman – hur engagerar man medlemmarna?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här