AnnonsMiele

Orolig för högre räntor? Här är experternas tips

30 mar 2022

Nu varnas för stigande räntor och en lång period med väldigt låga räntor ser ut att vara över. Men hur ska bostadsrättsföreningarna tänka kring sina egna lån och är det läge att bli orolig? Borätt har frågat experterna.

Riksbanken har länge flaggat om att reporäntan kommer att höjas och i förra veckan gick SBAB ut med att de höjer sina bolåneräntor. Samtidigt är det inte bara bostadsrättsägare som ofta är högt belånade, utan även föreningar. I dagsläget behöver man räkna med att räntan ligger en halv procentenhet högre detta år än föregående år. Men det går inte att ge ett specifikt råd som passar alla föreningar, vad som är rätt för en förening är kanske inte rätt för en annan, menar ekonomen Arturo Arques.

Vilka föreningar kan ligga illa till om räntan höjs?

– Framförallt är det föreningar med hög skuldsättning och ofta nyproduktion som drabbas av stigande räntor. De ska naturligtvis se över sina lån. Det finns flera saker man kan göra, det ena är att amortera den andra är att binda räntan. Som förening bör man även se till att man sprider bindningstiderna, så att alla lån inte förfaller samma år.

Men allt beror på skuldsättningen ser ut och boendekostnaden. Är marginalerna större kan det finns utrymme för större risker utan att det drabbar avgifterna och då kan man istället avvakta att binda lånet.

– Som styrelse ska man utgå från att många av medlemmarna har mycket lån. Då finns det ett intresse för medlemmarna att föreningen har så stabila avgifter som möjligt.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, anser också att det är läge för föreningar att vara om sig och kring sig med sina lån.

– Det är bra med vaksamhet. Att man är uppmärksam på vad man har för lånevillkor, bindningstider och följa prognoserna extra noga. Men jag vill också påminna om att räntorna stiger från en exceptionellt låg och ganska kontrollerad nivå. Man hinner hänga med, det är inte så att räntorna tickar iväg upp snabbt.

Claudia Wörmann, ekonom på SBAB, menar att föreningar inte behöver ha panik. Men det är samtidigt läge att vara uppmärksam på hur läget utvecklar sig.
Bild: Press/SBAB

Även om allt pekar på att vi är på väg in i en ny period, då prognosen även för den rörliga räntan lagts om, anser Claudia Wörmann inte att det behöver vara enbart negativt.

– Vi har levt i en lågräntemiljö väldigt länge där många kopplat av. Leder utvecklingen till att man blir mer riskmedveten och observant kan det vara bra, säger hon.

Det finns helt enkelt inte ett svar på frågan hur föreningarna ska tänka. Utgå från er egen förening och hur mycket risker ni har råd att ta. Hur mycket räntan höjs och vad den kommer ligga på längre fram är det ingen som egentligen vet förrän i efterhand.

Föregående artikel 6 tips för framtidssäkrad elbilsladdning i er brf
Nästa artikel Två år senare – nu börjar rättegång om tomträttsavgälder

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här