AnnonsElectrolux Professional AB

Säkerhetsexpert: Standardavtal räcker inte

29 apr 2024

Vanliga standardavtal inom bygg och städ räcker inte till idag om du vill skydda din bostadsrättsförening från kriminella aktörer. Det krävs klausuler om viten, sanktioner och rätten att innehålla betalningar.  Dessutom måste man ha koll på eventuella underleverantörer. Kontroller som ska betalas av huvudentreprenören.

─ Traditionellt har vi haft ett tillitsbaserat samhälle, men uppförandekoder, policydokument, sanningsförsäkringar och liknande är ganska passé idag, säger Jessica Löfström, vd för säkerhetsföretaget Ansvar & säkerhet.

Hon menar att man som beställare måste se till att få in klausuler om sanktioner, viten och rättigheter att innehålla betalningar i sitt avtal med en entreprenör. I traditionella avtal inom exempelvis bygg och städ står det aldrig vad som händer i de fall en part är illojal mot avtalet eller bryter mot lagen. Detta måste in i avtalet.

Särskilt när det gäller brf:er är det också viktigt att skriva in att entreprenören inte använder sig av underleverantörer utan att de först blivit godkända av föreningen. Kontroller som ska bekostas av huvudentreprenören. Ofta är det så att huvudentreprenören verkar vara ett bolag som på pappret ser bra ut. Men i ett standardavtal finns inget reglerat kring användningen av underleverantörer. Huvudentreprenören kan dölja vilka som faktiskt kommer att utföra arbetet.

─ Entreprenörs- och leverantörskedjor vill man undvika för det är där den svarta och illegala arbetskraften kommer in, säger hon.

Jessica rekommenderar att större föreningar vid större projekt bör ta in juridisk hjälp för att kontrollera entreprenörer och eventuella underentreprenörer som exempelvis Ansvar & Säkerhet. Mindre brf:er med mindre ekonomiska möjligheter kan göra mycket på egen hand. Öppna källor som ”Alla bolag” och gratissajter på nätet kan ge viktig information. Vem sitter i styrelsen och i hur många styrelser sitter ledamöterna i, var har de sitt kontor, hur många anställda, uppgifter om konkurser, har de F-skatt, deklarerar de moms med mera. Man kan försöka få in referenser, prata med föreningar de utfört arbeten åt.

Vi på Borätt forum stöter tyvärr alltför ofta på föreningar som fortfarande agerar aningslöst, knappt läser avtal och därför ibland råkar riktigt illa ut. Att göra nödvändig research och se till att avtalen både skyddar och blir vassare gentemot motparten skapar förutsättningar för ett exempelvis ett bra genomfört stambyte, takbyte eller en ny fasad.

 

Föregående artikel Byggfusket kostar 274 miljoner – om dagen
Nästa artikel Fusk i Riksbyggens ”hållbara” bygge

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här