Borätt forum har under lång tid skrivit om fusk och slarv i nyproducerade bostadsrätter. Vi hör talas om mycket via våra kontakter inom bygg och fastighetsbranschen och från frustrerade bostadsrättsinnehavare och styrelser. Men när det kommer till publicering är det ofta tvärstopp.
Ekobrottsmyndigheten varnar i en stort upplagd artikel i Svenska Dagbladet i dag för tystnadskulturen bland bostadsrättsinnehavare som spelar grovt kriminella aktörer i händerna.
Sara Persson, brottsförebyggande specialist vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, ser många fall där nya bostadsrättsföreningar har byggts utan regelefterlevnad och där föreningen mjölkas på pengar genom olika kriminella upplägg.
– Vissa boende resonerar att det skulle bli ännu värre för deras förening om byggaren försätts i konkurs, säger Sara Persson till Svenska Dagbladet.
På Borätt Forum möter vi många föreningar som kämpar i åratal för att få byggfel åtgärdade. Vi träffar också på föreningar som blivit utsatta för rent kriminella upplägg. Några få fall har vi fått följa, men i de flesta fall tar det stopp, även när föreningen har fått rättelse. Men om ingen vågar berätta eller agera rättsligt kan oseriösa och kriminella företag fortsätta sin verksamhet.
Många är rädda för att värdet på deras bostadsrätter ska gå ner eller att bostäderna inte ska gå att sälja om problemen blir kända. Därför biter man ihop och betalar.
En förening som resonerar annorlunda är Brf Ljusglimten i Göteborg. Där har man varit öppen med att husen är slarvigt byggda, och att den byggande styrelsen som Riksbyggen hade kontroll över lämnade över en förening med en rad märkliga avtal.
– Så länge människor behöver bostäder kommer lägenheterna gå att sälja. Och publiciteten satte faktiskt fart på Riksbyggen så att de åtgärdade flera av byggfelen, berättar Sune Åkerblom i styrelsen.
En återhållande faktor är skammen över att ha blivit lurad. Som bostadsköpare har man ett stort ansvar att själv undersöka objektet.
Men systemet med bindande förhandsavtal gör det omöjligt att undersöka objektet eftersom avtalet tecknas långt innan huset byggs.
Sara Persson ger ändå några tips:
Kolla om byggföretaget har haft många civilrättsliga processer eller om företrädarna har varit inblandade i konkurser.
– Men, säger hon, det är egentligen inte rimligt att allmänheten ska bedöma graden av risk hos en byggare.
Bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla är skarp i sitt omdöme:
– Förbjud förhandsavtalen helt, säger hon till Borätt forum.