AnnonsMiele

Dra nytta av avdragen när du säljer bostadsrätten

6 dec 2023

När du säljer en bostad, oavsett om det resulterar i vinst eller förlust, krävs det att du deklarerar affären. Skattesatsen för vinst är 22 procent, medan förlust ger dig möjlighet till ett förlustavdrag som kan påverka din skatt.

För att optimera din ekonomiska situation i samband med bostadsförsäljning är det viktigt att dra nytta av avdragsmöjligheterna. Dessa avdrag minskar den beskattningsbara vinsten eller ökar den beskattningsbara förlusten, vilket i sin tur påverkar din skatt.

Kostnader som är relaterade till försäljningen, som mäklararvoden, home-styling, marknadsföring och juridiska avgifter, kan dras av.

Här är fem kategorier av avdragsgilla utgifter som du kan överväga:

 1. Renoveringar/förbättringar:
  • Alla kostnader för renoveringar eller förbättringar på bostaden kan dras av. Detta inkluderar arbetskostnader, exklusive den del du eventuellt fått i rot- eller rutbidrag, och material. Kostnaden ska överstiga 5 000 kronor under ett kalenderår och det gäller de fem senaste åren innan försäljningen.
 2. Ny-, till- och ombyggnader:
  • Kostnader för att bygga om, bygga till eller helt enkelt förändra bostadens struktur är avdragsgilla.
 3. Försäljningskostnader:
  • Eventuella kostnader relaterade till försäljningen, som mäklararvoden, home-styling, marknadsföring och juridiska avgifter, kan dras av.
 4. Inköpskostnader:
  • Kostnader som är direkt kopplade till förvärvet av bostaden, såsom mäklararvoden och lagfartskostnader, är avdragsgilla.
 5. Övriga utgifter:
  • Andra utgifter som är kopplade till ägandet av bostaden, till exempel kapitaltillskott eller utökad del i inre reparationsfond, är också avdragsgilla.

Att göra avdrag innebär helt enkelt att du drar bort dessa kostnader från bostadens försäljningspris. Det är klokt att dokumentera och spara kvitton för alla dessa kostnader för att underlätta deklarationsprocessen och för att försäkra dig om att du får alla de avdrag du har rätt till. Innan du genomför några avdrag är det klokt att rådfråga en skatteexpert för att säkerställa korrekt hantering av din specifika situation.

Föregående artikel Unga vuxna tvingas bo hemma
Nästa artikel Vem bor i din fastighet?

2 Kommentarer

 1. Hej!
  RÄTTELSER:
  arbetskostnader för renoveringar eller förbättringar på bostaden kan INTE dras av, endast materialkostnader. Motivering är avdrag som gäller för ROT och RUT. Var god, se Skatteverkets regler.
  När det gäller fastighetsskatt eller gemensamma avgifter är det tveksamt, sådant står inte hos Skatteverket, dock tveksamt.
  Kan ni stämma av det med Skatteverkets regler och precisera också vad menas med gemensamma avgifter?

  • Hej!
   Och tack för din kommentar. Till viss del håller vi med dig, dock får man enligt skattemyndigheten dra av den del av arbetskostnaden som man inte fått ersatt via rut eller rotavdrag. Gemensamma kostnader var en luddig formulering, det handlar om kapitaltillskott och ev. del av inre reparationsfond (om den är högre vid försäljning än vid köpet). Fastighetskatt var en felaktighet från vår sida. Tack för att du uppmärksammade oss på felaktigheterna! mvh Redaktionen Borätt Forum.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här