AnnonsElectrolux Professional AB

Föreningens träd ger staden liv

10 apr 2023

Träd och grönska ger ett behagligare klimat och renare luft.

Ser du tre träd från ditt fönster, skuggas ditt kvarter till 30 procent av trädkronor och har du högst 300 meter att gå till närmsta park eller grönområde, ja då har du förutsättningar att leva ett behagligt vardagsliv.

3-30-300-principen är ett nytt begrepp som börjat få genomslag hos stadsplanerare världen över. Det lanserades för ett par år sedan av professor Cecil Konijnendijk, en av världens främsta experter på träd och grönskans betydelse i urbana miljöer. Tanken är att 3-30-300 ska vara ett begripligt och användbart verktyg för de som utformar våra städer.

– Det finns mycket forskning som visar att människor mår bra av att ha träd omkring sig. Grönska främjar rörelse, halten av stresshormoner minskar och koncentrationen skärps. Men det är ett stort glapp mellan forskning och praktisk verklighet, säger Erika Wallin hortonom och projektledare på Green Citiessom arbetar med grön kommunikation.

Hon förklarar att träden står för en rad så kallade ekosystemtjänster, de ger skugga och tar hand om regnvatten, ger hem och mat åt massor av fåglar och insekter och kan också hjälpa till att dämpa buller. Dessutom renar de luften från partiklar.

Många städer lider i dag brist på träd. Erika Wallin berättar att hennes hemstad, Helsingborg, har en så kallad krontäckningsgrad på 14 procent, alltså mindre än hälften av det Cecil Konijnendijk ser som ett minimum. Där finns gator där det inte syns ett enda träd.

– Krontäckningsgraden är faktiskt det viktigaste måttet, säger hon.

Det mäts per kvarter, så det räcker inte att ha ett stort grönområde mitt i en stenöken.

Hon ser bostadsrättsföreningar som en viktig resurs eftersom de ofta har betydande ytor.

Många gånger ger gårdens träd upphov till heta diskussioner. Vissa medlemmar vill fälla för att få mer sol och slippa lövmassor att ta hand om, andra värderar skugga och fågelbon.

– Stora träd är viktiga och man bör inte ta ner friska träd i onödan. Men om ett träd är ruttet måste det förstås tas bort så att det inte faller och skadar något. Gamla träd bör också ersättas, säger hon, och uppmanar bostadsrättsföreningar att ta hand om sina träd ordentligt.

Det kan vara svårt för lekmän att bedöma sina träd. Erika Wallin råder föreningarna att ta hjälp av en arborist som kan bedöma trädets kondition och livschanser. Vid nyplantering är det viktigt att man väljer träd som har förutsättningar att trivas på platsen, gräver tillräckligt stora planteringsgropar och att man sedan sköter och vattnar träden på rätt sätt.

– Anlita gärna proffshjälp, exempelvis landskapsarkitekt och trädgårdsentreprenörer, säger hon.

Föregående artikel Gästkrönika: Återbruka eller inte återbruka – det är frågan
Nästa artikel Brf Liljeholmsberget överklagar domen om markhyran

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här