Byggföretaget JM:s projekt med vackert sjöläge i Västerås har blivit dyrare än beräknat. Redan före inflytt höjde JM avgifterna med 30 procent – och ett antal lägenhetsköpare hoppade av.
Nu har Västmanlands läns tingsrätt gett grönt ljus för en grupptalan som väckts av bostadsrättsköparna som vill frånträda sina avtal på grund av de stora avgiftsökningarna.
Frågorna som ska avgöras är för det första hur stor en avgiftshöjning måste vara för att höjningen ska betraktas som ”väsentlig” samt om även insatsen ska räknas som en avgift.
Det är byggföretaget JM som har uppfört husen, men det är inte själva byggföretaget, utan den nya bostadsrättsföreningen, Sjöbrisen 1, som är motpart i målet. Brf Sjöbrisen styrs av en interimsstyrelse som är knuten till byggbolaget.
Grupptalan är en ganska ny företeelse i Sverige. Lagen om grupprättegång trädde i kraft den 1 januari 2003. Den innebär att det är möjligt för enskilda, organisationer och myndigheter att väcka talan för en grupps räkning.
Gruppmedlemmarna behöver inte medverka eller ansvara för några kostnader, men domen gäller även i förhållande till dem.
Hej,
Förstår att det är svårt att sia om men hur långt tid kan det tänkas ta innan domen kommer i detta mål? Pratar vi månader eller är det snarare år?
Hej,
det senaste vi vet (slutet av juni) är att JM överklagade beslutet om att de boende skulle få driva det som en grupptalan, det ska nu prövas i Hovrätten. Vi återkommer om händelseutvecklingen. Onekligen ett viktigt mål!
Hovrätten har nu avslagit JMs överklagan om huruvida det går att göra en grupptalan så ärendet är nu åter hos tingsrätten. Så det är åter “på rull” så att säga. Sedan kommer ju säkert JM ändå att överklaga tingsrättens dom till hovrätten, frågan är sedan om Högsta domstolen ska bli inkopplad. Vi följer målet och flera andra liknande runt om i landet. Redaktionen
Borätt forum