Det var i april 2020 som Finansinspektionen valde att slopa amorteringskraven för tillfälligt drabbade hushåll. Nu väljer de att återinföra kraven. Det skriver FI:s Erik Thedéen i en debattartikel i DN. Anledningen är bland annat rusande priser och ökad skuldsättning på bostadsmarknaden.
I debattartikeln skriver Erik Thedéen att ”Risken är att tro att priser bara kan gå uppåt lägger grunden för en snabb och obehaglig vändning. Det är dags att dra i bromsen. Finansinspektionen kommer därför att låta undantaget från amorteringskraven löpa ut i augusti.”
– Även om amorteringsfriheten upphör så finns ”undantag vid särskilda skäl” kvar. Det innebär att om man drabbas av till exempel arbetslöshet eller dödsfall i familjen kan man fortfarande få undantag på enskild nivå, även om det generella uppehållet avslutas i augusti, säger Henrik Braconier på Finansinspektionen under presskonferens.
– Så här långt har ungefär 230 000 bolånetagare utnyttjat möjligheten till undantag. Vi ser att de som har nyttjat undantaget har lånat mer, ungefär 15 procent mer. De har också köpt något dyrare bostäder, säger Henrik Braconier senare under presskonferensen.
Varnar för utvecklingen
Under presskonferensen på onsdagen meddelar Erik Thedéen att pausen i amorteringskraven upphör den 31 augusti, och varnar samtidigt för årets utveckling.
– Nu finns det många som förklarar att utvecklingen kanske är rationellt på grund av pandemieffekter. Visst finns rationella skäl, men jag höjer ett varnande finger. När priser går upp bygger vi in förväntan om att priser alltid går upp, och fler blir villiga att ta större risker. För vad gör det att ta stora lån och köpa dyrt hus om jag nästan är säker att det är värt mer om ett år? Man ska vara försiktig med vad man lånar för en sak är säker – vi vet inget om framtiden.
[…] LÄS ÄVEN: ”De som nyttjat undantaget har lånat mer” […]